Volteta al Carrer Ample i Clotes

20 de gener de 2019

Reprenent les ressenyes “Anima’t a anar”, aquest cop, la que vam dirigir els nostres passos a l’Àrea de la Franqueta. Anàvem a “visitar” el fantàstic barranc del carrer “Ample”. Característic no precisament per la seva “amplada” si no per el seu traçat i per on transcorre, el llit del barranc, amb dos parts ben diferenciades, la primera selvàtica i boscosa, i la seva capçalera característica, tota “estratificada” i rocallosa.

Pel Carrer Ample
Pel Carrer Ample

(0,0Km/565m) Iniciem la caminada seguin el PR-C 185 que va per la pista que segueix la vall.
(0,3Km/572m) Deixem el PR que continua a l’esquerra (ENE) per una pista que puja a l’àrea interpretativa del mas de Quiquet. Continuem per la que marxa per la dreta (ESE) i que es dirigeix a la Vall d’Uxo, senyalitzat també pel parc com a Àrea interpretativa de la Marbrera i cova Picasso.

Pel carrer Ample
Pel carrer Ample

(0,0Km/565m) La pista creua un barranc a gual, és el barranc de riu Sec o carrer Ample. Un cop creuat la deixem i ens endinsem al barranc (ENE), estem a l’àrea interpretativa del treball de una pedrera. Fa anys volien extreure’n la pedra, però afortunadament per la muntanya, es va poder paralitzar l’extracció i actualment hi han fet un àrea interpretativa de una pedrera.

Pel carrer Ample
Pel carrer Ample

Continuarem sempre seguint les vores i el llit del barranc, encara que algun cop sense un sender clar i saltant pedres, el sender ha quedat esborrat pel barranc o cobert de vegetació.
(2,3Km/668m) Barranc a l’esquerra, seguim per la dreta (ENE).
(2,5Km/685m) Cisterneta i petit bassi, és la font de les “Baranes”. Continuem per l’estret de les Palanques i seguim pujant saltat pedres.
(3,8Km/825m) Passats uns revolts del barranc comencen a veure’s les curioses estratificacions de les parets del barranc i ha perdre’s la vegetació.

Pel carrer Ample
Pel carrer Ample

(4,0Km/845m) Visió curiosa i imponent del barranc, tot un roquissal pelat de vegetació i estratificat.
(4,4Km/880m) A la nostra esquerra (N) queda una cova, multi-anomenada, del Frare, del Pastor, de la Rambla de dins, . . ., una petita però prou profunda balma i molt útil per resguardar-se de les inclemències, com nosaltres per arrasserar-nos del vent que feia.
Continuem per fer la part final de la capçalera del barranc.

Les Rases de Maraco i la vall de l'Ebre
Les Rases de Maraco i la vall de l’Ebre

(5,2Km/565m) Petit tancat que ens barra el pas a l’esquerra, és el seu final. Pujem a la dreta per un corriol margenat fins un fondet herbós amb boixos i per on seguim. Al prompte (5,7Km/1.035m) trobem les marques del GR-7, estem a les Rases de Maraco. Si continuéssim el GR a l’esquerra (N) passant pel davant de la cisterneta i el mas de Maraco, arribaríem al coll d’Alfara, d’allí es pot baixar a Alfara de Carles. Continuant també tindríem varies opcions fàcils i marcades. Estem anant pel GR-7, si el continuéssim ens portaria a Paüls. I si del coll pujem un poc més amunt trobarem el PRC-C185, és el que ens em deixat al poc de sortir de la Franqueta i que pujava cap al mas de Quiquet, si el continuem a l’esquerra (O), passant per l’Espina, podrem tornar un altre cop la Franqueta. I si en canvi el continuem cap a la dreta (N) també ens portarà fins Paüls, però aquest, baixant pel barranc del Salt.

Les Rases de Maraco, els cims de Caro i el barranc de carrer Ample a la dreta
Les Rases de Maraco, els cims de Caro i el barranc de carrer Ample a la dreta

Nosaltres seguim el GR a la dreta (S), pel que son les Rases de Maraco, un llarg llom pelat i herbós, i sofrint el vent i el fred que va fer aquell dia, fins que, creuat un collet rocallós (7,2Km/1.060m), el sender ja passa a la vessant nord i més endavant s’endinsa pels boixos (7,6Km/1.040m), un respir a l’oratge que vàrem tindre. Ja continuarem per dins dels mateixos i la pineda.
(8,3Km/1.035m) Collet dels Eriçons, el sender gira a l’esquerra (SO) baixant cap un bonic fondet pinós.

Les Clotes
Les Clotes

Cruïlla a la dreta (9,5Km/970m), (N) és per on continuarem. Però abans continuarem 200ms. més pel GR per trobar el refugi lliure de Clotes (9,7Km/985m), molt ben reconstruït per la UEC de Tortosa, en un “raconet” idíl·lic per poder respirar la pau i la tranquil·litat, si el moment i la companyia ho permeten, com a molts altres llocs.

Cim Tosseta Rasa
Cim Tosseta Rasa

Si continuéssim 700m pel GR arribaríem al coll de Carabasses (1.035m), d’on podríem baixar al Toscar (SE), i continuant encara 300m més fins un petit collet (1.035m), per la dreta (O), pel llom empinat, podríem pujar fins el Tosseta Rassa (1.222m), el sostre comarcal de la Terra Alta. I si simplement continuéssim el GR arribaríem al Pla de Llinars i al refugi de Caro.

Barrancades des del cim del Punta Serena
Barrancades des del cim del Punta Serena

Nosaltres, des del refugi, tornem enrere fins la cruïlla i continuem el sender, que aquest cop marxa a l’esquerra, que ens portarà per la vessant de la Vall d’Uxo fins la pista (11,2Km/875m) que puja a està vall, i deixant-nos a la dreta el Punta Serena (1.035m), una fantàstica balconada a les barrancades que ens envolten. Ja per la pista, continuarem avall fins trobar la cruïlla per on em començat i la Franqueta (15,1Km/565m).

Panoràmica Ports
Panoràmica Ports

Estadístiques de GPS:
Distancia recorreguda, 15,1km.
Altura màxima: 1.082m i mínima: 565m.
Desnivell ascendit i descendit, 719m.

Mapa recorregut InstaMaps ICC

I una mostra del “fantàstic” dia que varem tenir en aquella ocasió.

Creuant els estretors
Creuant els estretors
Sofrint les inclemències meteorològiques
Sofrint les inclemències meteorològiques
Un respir al refugi de Clotes
Un respir al refugi de Clotes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.