Volteta al monte Adi

6 de agost de 2018

I un altre any, aprofitant el viatge per portar a uns caminats que “feien” el GR-11, per que diuen que enguany l’acabat, “o no”, i que els vaig pujar a Roncesvalles per fer el tram fins a cabo Higuer, jo, seguint darrera els Pics més bonics i emblemàtics dels Pirineus aquest cop dirigeixo els meus passos a els cims més occidentals de la cadena, els Pirineus Navarros.

Coll d'Aztakarri i Iturrunburu darrera
Coll d’Aztakarri i Iturrunburu darrera

El primer dia al matí el destí és el monte Adi (1.458m), i per donar el “tomet” també i afegeixo el Iturrunburu (1.312m).

El monte Adi és una muntanya emblemàtica de Navarra i una de les possiblement més visitades de la zona. La seva facilitat d’accés i el estar situat en un entorn que resumeix tot el paisatge humit de boscos, prats i l’habitat dispers la fa ideal per conèixer-ho.

Adi des de Iturrunburu
Adi des de Iturrunburu

El cim de l’Adi és un cim allargat que sobre surt per sobre de tots els cims dels voltats i del que es té una amplíssima panoràmica de tot el seu voltant, des de els cims i colls travessats amb l’A.R.P. a els paisatges que intercalen els prats, els boscos i les masades disperses que ja son característics fins el mar.

I al fons, sense veures, el Cantàbric
I al fons, sense veures, el Cantàbric

Un lloc per començar la caminada es l’àrea recreativa de Sorogain, una raconada fantàstica per buscar la tranquil·litat i la fresqueta. Jo vaig començar la caminada de un poc més amunt. De la cruïlla del GR-11, per on en un principi volia pujar i finalment vaig baixar per poder-me creuar amb els caminats.

Panoràmica 360º des del cim de l'Adi
Panoràmica 360º des del cim de l’Adi

Vaig pujar fins el coll de Aztakarri pel GR12-D.2, un sender que segueix el fons del barranquet. Del coll de Aztakarri, després de visitar unes restes megalítiques, vaig pujar a l’Iturrunburu pel GR-12. Tornant a baixar este cop al coll de Adatun, on creuo el GR-11 i emprenc ja la pujada al cim de l’Adi. De l’Adi baixo per la part oposada al coll de Adipeko i ja em dirigeixo cap a la caragola pel GR-11.

A l'esquerra l'Orhy i al fons els cims de Larra
A l’esquerra l’Orhy i al fons els cims de Larra

Una volteta fàcil per camins marcats i sense cap dificultat, encara que amb uns bons “repetxonets” per arribar als cims.

Les estadístiques de GPS varen ser: Distancia recorreguda, 13,4km.
Altura màxima, 1.457m, Desnivell ascendit i descendit, 842m.

Arxiu per visualitzar el rastre i les imatges a Google Earth

Més fotografies:

Fotos Photo Station

Fotos 50000iunafoto

Descripció itinerari:
0,0Km / 0:00h / 845m – Començo la caminada, com ja he dit, de la cruïlla amb el GR-11, pel  sender que puja pel fons del barranquet cap a Aztakarri (N).
2,3Km / 0:35h / 955m – Uns 200m abans d’arribar al collet giro a la dreta (NE) pujant a la pista i creuant-la, pujo a les restes megalítiques.
2,6Km / 0:45h / 1.007m – Restes “megalítiques”. Suposo que el que ho va dir sabia el que es deia, havent vist les construccions dels pastors al nostre terreny, pos també podia ser del seu origen. Per sobre passa el GR-12 que ja segueixo a l’esquerra (OSO).
3,0Km / 1:00h / 965m – Coll de Aztakarri. Comença la pronunciada pujada a l’ Iturrunburu. El sender puja pel costat de una valla. Jo segueixo per una empinada pista formigonada (SO).
4,1Km / 1:25h / 1.145m – S’acaba el formigonat. Els restes del pas de vehicles continua en direcció S, jo deixo els rastres i pujo directe sense camí en direcció SO.
4,8Km / 1:45h / 1.309m – Cim de  l’Iturrunburu. Després de les oportunes fotos segueixo en direcció SO baixant fins el coll.
6,2Km / 2:05h / 1.200m – Coll de  Adatun. Trobo el GR-11 i el creuo per emprendre un altre cop una recta i empinada pujada (SO) fins el cim de l’Adi
7,1Km / 2:40h / 1.457m – Cim de l’Adi. Després de un petit “tente en pie” i les oportunes fotos emprenc la baixada per la vessant oposada a la pujada (NO).
8,2Km / 3:05h / 1.198m – Coll de Adipeko, on retrobo el GR-11 i el 12. Els segueixo en direcció al coll anterior (SE).
9,4Km / 3:30h / 1.200m – Coll de Adatum. Per on he passat anteriorment. El GR-12 marxa a l’esquerra (E) cap on havia vingut i ara segueixo ja sols el GR-11 (S) que baixa pel barranquet de Odia fins la caragola.
12,5Km / 4:20h / 845m – I arribada a la caragola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.