Volteta al Tuc de Maubèrme

26 de juliol de 2018

I a l’endemà un altre balcó a gran part dels Pirineus, el Tuc de Maubèrme (2.884m). Per les seves característiques, sobre surt a tots els cims dels votants, i per la seva ubicació, podíem dir que separat de la cadena axial, des del seu cim té una fantàstica visió longitudinal dels Pirineus. Tot i que la visió no era nítida, destacaven clarament els Besiberris i la Maladeta, juntament amb els cims d’Aigüestortes i el circ de Colomers.

Panoràmica cims Pirineus
Panoràmica cims Pirineus

Aquest cop, agraint-li la “tracció” a la meva caragola, em va permetre arribar fins al lloc previst per iniciar la meva caminada. La pista que hi portava no estava amb les millors condicions i sols era practicable per vehicles 4×4. Aquest cop el desnivell, la distancia i el temps hagués estat mooolt superior si ho hagués hagut de fer a peu des de Bagergue, on comença.

Vall d'Arriu Unhòla
Vall d’Arriu Unhòla

Poden fer els més de 10km “motoritzat”, començo la caminada més amunt de la cabana Calhaus per una antiga pista de una explotació minera, per on va una etapa del GR-211. En arribar al Port d’Urets, el deixo, ell marxa cap a Montgarri, i jo continuo, es podia dir que planer, en busca del coll que separa el Tuc de Maubèrme del Tuc de Crabes per un altre sender GR definit, encara que sense cap marca, el GR-T 52.

Allí deixo el sender pel que venia per agafar el ramal, que pujant per la part occidental, em portarà per una reblosa i descomposta canal empinada fins prop del cim, on hi arribarem fent un franqueig a la dreta fins sortir a la cresta cimera. A la baixada, en lloc de tornar a sortir al collet que separava els dos “Tucs”, adreço per un petit fondet per anar a buscar el sender que me havia deixat al collet i es dirigia cap el refugi de Liat i la pista on he deixat el cotxe.
En arribar a la pista ja sols em va quedar el seguir-la en direcció oposada als Estanys de Liat fins la caragola.

Arriu des Calhaus i Tuc de Maubèrne
Arriu des Calhaus i Tuc de Maubèrne

Si sols féssim la volteta sense pujar al Tuc de Maubèrme, es podia dir que un passeig per camins definits i fàcils. La pujada al  Maubèrme, en condicions estivals, sense cap dificultat “tècnica”, si estem habituats al terreny pirinenc i d’alta muntanya amb força pendent, on un mal pas o una relliscada pot comportar un bon “ensurt”.

Les estadístiques de GPS varen ser: Distancia recorreguda, 15,2km.
Altura màxima, 2.884m, Desnivell ascendit i descendit, 1.045m.

Mapa recorregut InstaMaps ICC.

Arxiu per visualitzar el rastre i les imatges a Google Earth

Més fotografies:

Fotos Photo Station

Fotos 50000iunafoto

Descripció itinerari:
0,0Km/0:00h/2.066m – Començo la caminada de més amunt de la cabana des Calhaus. De un aparcament que hi ha 200m més amunt de la cruïlla per on ve el GR-211. Em dirigeixo avall (S) en busca de esta cruïlla.
0,2Km/0:05h/2.051m – Cruïlla i pal indicador del GR-211. Deixo la pista i segueixo aquest GR que es dirigeix a l’estanh de Montoliu i Montgarri, va per una antiga pista (S).

Lac de Montoliu i Tuc de Maubèrne
Lac de Montoliu i Tuc de Maubèrne

3,2Km/1:20h/2.368m – Desguàs de l’estanh de Montoliu. Des d’aquest punt marxa un sender a l’esquerra (NO) que ens permetria adreçar fins la cruïlla per pujar al Maubèrme. Jo no vaig anar ni per aquest ni pel marcat pel GR, que passa per unes antigues mines. Vaig vorejar el llac per la dreta (S) i vaig pujar (N), sense camí fins el . . .
4,7Km/1:55h/2.534m – Porth d’Urets. Lloc on hi ha una cabana molt ben condicionada. Fins aquí arriba també el GR-211 per tornar a marxar cap a Montgarri, i també esta el GR-T 52, encara que de incògnit, és el sender que seguiré cap a Liat (O) i tot que esta molt definit, no esta marcat.
5,7Km/2:10h /2.552m – Cruïlla. A l’esquerra (S) sender que puja del desguàs del llac de Montoliu. Recte (O) el sender GR-T 52 que es dirigeix cap el Liat, i pel que a la baixada aniré, però no des d’aquest punt, si no de més endavant on sortiré després de adreçar. I a la dreta (NO), els sender que puja al Tuc de Maubèrme. Comença podíem dir suaument per la part occidental per acabar en una empinada canal molt descomposta.
6,8Km/3:30h/2.882m – Cim del Tuc de Maubèrme. En un dia clar mig Pirineus. Avui destacaven clarament els Besiberris i la Maladeta, juntament amb els cims d’Aigüestortes i el circ de Colomers, i amb els llacs de Liat a vista d’ocell. Després de les oportunes fotos, l’entrepà de rigor i el “ratet” de “concentració”, avall pel mateix lloc de pujada.

Canal de baixada i estanys de Liat
Canal de baixada i estanys de Liat

7,7Km/4:05h/2.629m – Veient el sender més avall i la possibilitat de baixar-hi sense gaire problemes, adreço a buscar-lo (O).
8,2Km/4:20h/2.491m – Faig cap al sender de Liat. Segueix a la dreta (NO) cap els llacs de Liat.

Vessant occidental Tuc de Maubèrne
Vessant occidental Tuc de Maubèrne

11,3Km/5:20h/2.103m – Fons dels plans de Liat i torrent. El creuo i pujo a l’altra banda (S).
11,7Km/5:35h/2.115m – Pista de Liat i GR-211. Els quals me havia deixat on he aparcat el cotxe. Ja sols em queda desfer la pista (SE) fins trobar el cotxe.
13,9Km/6:10h/2.066m – I finalment arribo a la caragola

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.