Volta al Perdiguero

5 de juliol de 2018

I el següent record gràfic recollit a la Web em porta a la Alta Ruta Pirinenca i un més de tants llocs fantàstics i captivadors dels Pirineus ja el primer dia de caminada, el llac i el refugi del Portillon d’Oò. Una imatge fantàstica a hores de ara i que quasi no em puc imaginar com tenia que ser fa anys quan, en una foto que tenen de anys enrere al refugi, tot era una gelera que arribava al llac.

Panoràmica Portillón
Panoràmica Portillón

En aquell moment, el dia que vaig començar la caminada, sols vaig pujar fins el coll inferior de Lliterola per tornar a baixar cap el llac i el refugi.

Amb la idea de que ara que ja comença a canviar el temps, “aparcar” els cims de Catalunya, i emprendre els cims més bonics dels Pirineus, decideixo anar al Perdiguero a gaudir de la seva vista d’ocell.
Recordant el camí que en aquell moment vaig començar a Benasc i em va portar fins Cabo Higuer, vaig pujar fins l’Ibon Blanc de Lliterola, que així mateix estava, ”blanc”. Des de allí, en lloc de continuar fins el coll com llavors, vaig anar a buscar la “cresta”, per resseguir-la fins el Perdiguero, havent tingut que veure durant tota ella la vista de “ocell” de les geleres i el llac.
No va ser així, tot emboirat i sense poder veure res, encara que amb bon temps, vaig arribar al Perdiguero. Durant el trajecte, “se diu i es comenta” que hi ha cinc 3000s. L’importants que deuen ser que com aquell que diu dels únics que en tinc “constància” son l’Agulla de Lliterola, per que i vaig pujar, una punta de pedra que si estes a qualsevol altre lloc no seria més que un pedrot.

Agulla de Lliterola
Agulla de Lliterola

El Pico Royo, pel seu color característic,

Pic Royo
Pic Royo

i després la pujada al Perdiguero.

Enfront, pujada cresta al Perdiguero
Enfront, pujada cresta al Perdiguero

La resta, en teoria, hi vaig passar i no en vaig ser-hi ni conscient, així estava la vista.
Després de gaudir en la pau i el silenci de l’entrepà,

Al cim del Perdiguero
Al cim del Perdiguero

i prendre les mides a una corraleta per si algun dia decideixo anar a gaudir-la, el temps un altre cop, en lloc de esvair la boira el que va fer va ser fer-la “pitjar”. I sense més demora, cap avall, en una baixada caòtica i sense sender la primera mitja part, i que jo, que confiant que seria més curta, se me va fer llarguíssima i pesada.

Una volteta sense gaire dificultat si estàs avesat a l’alta muntanya i els terrenys per on van, o no, els senders, i en la que un altra dificultat és que, per lo menys a mi, se me va fer llarga i pesada, com també és habitual als Pirineus.

Les estadístiques de GPS varen ser: Distancia recorreguda, 22,6km.
Altura màxima, 3.222m, Desnivell ascendit i descendit, 1.898m.

I segons diuen les “guies”, sis 3000s trepitxats, Agulla de Lliterola (3.028m), Punta de Lliterola (3.132m), Pic Royo (3.121m), Tuca de Lliterola (3.095m), el Perdiguero (3.222m) i l’Hito occidental del Perdiguero (3.176m).

Arxiu per visualitzar el rastre i les imatges a Google Earth

Més fotografies:

Fotos Photo Station

Fotos 50000iunafoto

Descripció itinerari:
0,0Km / 0:00h / 1.720m – Havent passat la nit uns metres més amunt del desviament per anar a l’Hospital de Benasc, començo la caminada per la carretera (NE).
1,3Km / 0:20h / 1.790m – Abans de que la carretera se acabi un poc més amunt, la deixo per agafar el sender que endinsa per la Vall de Remunye i puja a l’Ibon del mateix nom (O).
3,2Km / 1:15h / 2.054m – Petit planet herbós i sender que marxa a l’esquerra. Puja als Ibons de Remunye. Jo segueixo amunt per la dreta de l’estretor per on baixa el torrent i tot cobert de neu (ONO).
5,6Km / 2:10h / 2.350m – Després de superar uns altres estrets, podien dir que un altre planet i al davant el circ de Remunye. El sender deixa el torrent i creuant-lo, tira amunt ascendint a l’esquerra, ara, per les pales de neu (OSO).
7,0Km / 3:05h / 2.725m – A l’esquerra (SO), bonic tancat de cresta del pic de Remunye i a la dreta baix (NE) el també tancat de les cingleres del circ de Remunye. Continuo dirigint-me cap el coll (NO).
7,6Km / 3:25h / 2.847m – Coll o Portal de Remunye, als peus de la Forca de Remunye, que ens ha guiat mentre pujàvem per la vall. Continuo més o menys planer i deixant l’Ibon Blanc de Lliterola a la nostra esquerra baix (NO).
8,9Km / 4:50h / 2.840m – Fons del aquí, fondet de Lliterola. Cap a la dreta (NO) el coll inferior de Lliterola. Jo tiro amunt per la pala de neu en busca de la cresta. Una pala de neu prou inclinada però amb una neu molt bona per ascendir-hi perfectament (ONO).
9,4Km / 5:25h / 3.085m – Cresta de Lliterola, tot tapat i emboirat. Portant la intenció de “trepitjar” tot els 3000s i havent pujat massa “directe”, giro a la dreta (ENE) i tornant a baixar per la cresta en busca del primer, la Agulla de Lliterola (3.028m). Com ja he comentat un pedrot sense pena ni gloria.
9,6Km / 5:40h / 3.028m – Agulla de Lliterola. I ara si, podíem dir que emprenc la cresta amunt (OSO) cap el Perdiguero i sense poder veure res.
10,3Km / 6:20h / 3.121m – Pic Royo. Pic més característic i reconegut pel color del terra. Els altres, sense la visibilitat varen ser meres ondulacions dels rocalls, segueixo la cresta canviant de direcció (S).
10,7Km / 6:30h / 3.049m – Coll superior de Lliterola i pujada cap el Perdiguero (SSO).
11,2Km / 7:20h / 3.222m – Cim del Perdiguero, una vista fantàstica “de les dos corraletes” que hi han al cim. Després de fer l’entrepanet i en vista de les vistes, les provo i els prenc les mesures per si un dia decideixo visitar-les. Després de posar-se a “pixar-me” la boira i sense “visitar” l’hito Occidental, tiro avall  (ESE) passant per l’Oriental i per un caos de roques em dirigeixo cap la collada de Ubago.
12,8Km / 8:10h / 2.800m – Abans de arribar-hi i cansat del sortejar roques, tiro avall per les pales de neu (E) anant  a buscar el fons i l’Ibonet de Lliterola.
13,9Km / 8:50h / 2.487m – Ibonet de Lliterola, continuo pel camí S5 que hi arriba (SE) i deixant-me l’Ibonet a la dreta. S’ha acabat el caos de les roques, un senderó amb cara i ulls pels prats herbosos.
15,0Km / 9:15h / 2.270m – A la dreta, cascada de Lliterola , seguixo baixant i baixant (SSE).
16,3Km / 9:50h / 2.036m – Cruïlla, a la dreta (O) sender que marxa cap a la cabanya de Lliterola i Estòs, jo segueixo el sender baixant (SE).
16,9Km / 10:00h / 1.980m – Turonet de l’Amorriador, morret abans d’empendre la baixada ultima (ESE).
18,6Km / 10:35h / 1.628m – I carretera de Benasc a l’Hospital de Benasc. I la continuo amunt (NE).
19,7Km / 10:50h / 1.698m – Desviament a l’Hospital de Benasc i
20,1Km / 10:55h / 1.720m – Arribada al lloc d’inici i caragola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.