Volta al Gra de Fajol i al Bastiments

23 d’abril de 2018

I a l’endemà un altra volteta per uns altres cims propers. El Gra de Fajol i el Bastiments.

El Gra de Fajol (2.712m) és un impressionant pic roginós que esta a sobre del refugi de Ulldeter i que té unes grans panoràmiques, principalment si esta clar. I el pic de Bastiments (2.881m), que es podia dir que és el cim més clàssic i freqüentat, igual a l’hivern, amb esquis com vaig poder comprovar, com al l’estiu, per la seva facilitat per pujar-hi.

Jo vaig sortir de l’aparcament del refugi de Ulldeter (2.089m) i vaig pujar fins el Gra de Fajol pel Coll de la Marrana (2.529m) . Després de tornar a baixar al coll vaig pujar al Bastiments i per donar el tomet vaig baixar al coll de la Geganta (2.604m) i per les pistes de Vallter a buscar la caragola.

Com l’anterior, sense dificultat, si exceptuem un tram més empinat per pujar al Gra de Fajol i la baixada també empinada per la Canal de la Regalíssia.

Estadístiques de GPS: Distancia recorreguda, 10,5km.
Altura màxima, 2.881m, Desnivell ascendit, 1.077m.

Descripció itinerari:
0,0Km / 0:00h / 2.089m – Com ja he comentat, començo la caminada des de l’aparcament per pujar al refugi Ulldeter.
0,7Km/ 0:20h / 2.235m – Refugi Ulldeter. Tot buit i solitari rodejat de neu esperant que li arribi la gent i el bullici.

A l'esquerra el coll de la Marrana i al mig el Bastiments
A l’esquerra el coll de la Marrana i al mig el Bastiments

2,2Km / 1:05h / 2.564m – El que seria més amunt del coll de la Marrana. L’últim tram en lloc de girar a la dreta (O) a sortir al coll he seguit recte  amunt com pujava (SO) ha sortir al collet per continuar amunt cap el Gra de Fajol. Avui si, tocaven raquetes, en començar el sender ja me les he posat i fins aquí. Aquí ja se ha fet complicat per continuar amb elles i me les he tret i continuat sense elles per la pendent (S). Es pot pujar directes per aquí o, del coll de la Marrana, fer un franqueig (SSO) fins el Coll de la Coma de l’Orri i pujar-hi des de allà, llavors NE. La pendent no és tant pronunciada.
2,7Km / 1:35h / 2.712m – Cim del Gra de Fajol. Una panoràmica fantàstica, el Bastiments a tocar, les pistes d’esquí de Vallter a vista d’ocell, el refugi d’UlldeTer baix mateix nostre, i més enllà el Roca Colom i el Costabona saludant-me, i darrera el Canigó. Després de les obligades panoràmiques avall.

El coll de la Marrana i el Bastiments des del Gra de Fajol
El coll de la Marrana i el Bastiments des del Gra de Fajol
El circ de Vallter, el Canigó i els cims del Costabona
El circ de Vallter, el Canigó i els cims del Costabona

3,5Km / 2:00h / 2.529m – Coll de la Marrana. Canvi de pendent, amunt (NO).
4,9Km / 2:50h / 2.883m – Cim de Bastiments o pic del Gegant als mapes francesos.

A l'esquerra la vall de Coma de Vaca, a la dreta el circ de Carança i al mig la carena de l'Infern
A l’esquerra la vall de Coma de Vaca, a la dreta el circ de Carança i al mig la carena de l’Infern

5,1Km / 2:55h  / 2.882m – Punta de l’extrem occidental. Panoràmica fantàstica d’aquesta part dels Pirineus orientals. Després de les oportunes panoràmiques un altre cop reculo (E) fins la gran creu que en commemoració del 75e aniversari el Grup Excursionista i Esportiu Gironí va col·locar a tocar del seu cim, i on gaudint de la vista, dono bon compte de “l’habitual” entrepà de campanya.

Creu de Bastiments
Creu de Bastiments

En acabar, per donar el tomet, tiro avall pel serrall de l’Esquena d’Ase (NE).
6,7Km / 3:45h / 2.604m – Coll de la Geganta. Per aquí passa un sender que ve de l’estació d’esquí de Vallter i per la vall de Coma de Bacibers baixa fins el refugi de Carança. Sender efectuat un cop que vaig efectuar una volta dels tres refugis, el de Ulldeter, Carança i Coma de Vaca.
Ara, jo continuo uns 300m. més (NE) per la carena per poder gaudir des de dalt de un turonet de la vista de la vall de Coma de Bacibers i en acabar torno aquí per continuar avall (SE).
7,3Km / 3:55h / 2.507m – Extrem del pla de la Regalíssia. A partir d’aquí baixo recte per la neu per una espècie de canal empinada però sense cap problema pel bon estat de la neu (SE).
8,2km / 4:25h / 2.300m – Pistes d’esquí de Vallter. Continuo avall (NE) ja suaument creuant les pistes, ja sense funcionament, i deixant-me a l’esquerra l’estació, adreço a buscar la carretera que hi puja.
9,2Km / 4:45h / 2.120m – Carretera d’accés a Vallter. La segueixo avall (S) fins arribar a la caragola que me espera.
9,5Km/ 4:50h / 2.089m – Aparcament refugi Ulldeter i lloc d’inici.

Mapa recorregut InstaMaps ICC.

Més fotografies:

Fotos Photo Station

Fotos 50000iunafoto

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.