Volta a la Serra del Montsant

12 de març de 2018

El Montsant, o Mont Sant, per que diu qui compta que aquí es retiraven els ermitans a fer penitencia, prova en son les diferents ermites que hi han repartides pel territori i el que va ser la Cartoixa de Escaladei, o “Escala de Deu”.
Un territori abrupte amb altes cingleres i barrancades, i una llarga carena, la Serra Major. On els seus cims principals són la Roca Corbatera (1.163m), el Piló dels Senyalets (1.107m) i la Cogulla (1.062m), els tres visitats amb la volteta realitzada. Una “VOLTETA” en majúscules, per l’espectacularitat i els paisatges. Primer la anada per la carena de punta a punta i després per la tornada pel barranc de les Falconeres i el camí de la Pleta.
Començo a Albarca, i tot i que el fàcil i rapit hagués estat pujar pel GR-171 fins el Pla del Grau i després de passar per Roca Corbatera continuar fins el Moloner, jo, per un altra raó, em dirigeixo primer a l’ermita de la Mare de Déu del Montsant pel grau de la mateixa. D’allí a Roca Corbatera i en lloc de continuar per la carena de la serra Major, baixo pel grau dels Tres Escalons fins a Sant Joan del Codolar

Sant Joan del Codolar
Sant Joan del Codolar

i torno a pujar ja fins el Moloner pel Grau de Tomaset o camí del Montsant, una “petita” però costeruda variant. Del Moloner, després de visitar la Cova Santa, ja segueixo la carena de la serra Major passant pel Piló de Senyalets fins la Cogulla.
Després torno endarrere fins la cruïlla del PR-C 14, i que baixa, després de visitar el Clot del Cirer, per l’espectacular barranc de la Falconera i continua pel camí de la Pleta, i entre cingleres va a retrobar el GR-171. On, ja per ell, torno on he començat, passant abans pel barranc dels Tolls de l’Ou i la carena de un altre cop de l’ermita de la Mare de Déu del Montsant. Un altre cop, una “volteta” sense massa dificultat si exceptuen que torna a ser “considerable”, ara, espectacular i fantàstica i, com ja he dit, espectacular en majúscules.

Estadístiques de GPS: Distancia recorreguda, 37,9km.
Altura màxima, 1.169m, Desnivell ascendit, 2.036m.

Descripció itinerari:
0,0Km / 0:00h / 800m – Començo la caminada des del Coll Roig o dels Hostalets. Més amunt de Albarca. Com ja he comentat, cruïlla de camins.  El meu és el menys senyalitzat. A l’esquerra GR-174 pel camí dels Cartoixants a Cornudella. Pel collet amunt, GR-171 també cap a la Mare de Deu del Montsant. Aquest seria una opció menys “costeruda” per pujar-hi. I la que segueixo jo per la pista que marxa a la dreta.
0,3Km / 0:05h / 791m – A l’esquerra, cisterna i Font d’Albarca. Segueixo per la pista
0,4Km / 0:07h / 780m – Pista que marxa a l’esquerra, és la pista que també puja fins la Mare de Deu del Montsant. Continuo per la pista.
1,2Km / 0:20h / 745m – Pal indicador i sender a l’ermita de la Mare de Deu del Montsant pel grau del mateix. Deixo la pista i agafo aquest sender. És un sender que comença suau pels pins i puja empinat fins l’ermita pel mig de les cingleres i pel grau de la Mare de Déu, sense dificultat.
2,2Km / 0:50h / 1.025m – Ermita de la Mare de Déu del Montsant.

Ermita de la Mare de Déu del Montsant
Ermita de la Mare de Déu del Montsant

Una situació i vista fantàstica i espectacular. Per la dreta marxa el GR-171 que he deixat al collet Roig i per on de aquí un ratet tornaré. Ara el segueixo però a l’esquerra com si vulgues tornar-me’n.
2,8Km / 1:00h / 1.034m – Collet Pla del Grau i pal indicador. Si continués avall per la pista i el GR tornaria a al començament, el que faré en acabar. Ara giro a la dreta pel sender que puja ha buscar el collet rocallós.
3,6Km / 1:15h / 1.135m – Panys de roca baix de la punta de la Roca Corbatera. Els segueixo per l’esquerra i enfront ja veig al Roca Corbatera. Abans pujo a la punta que queda a la dreta més a sobre de les cingleres.
3,9Km / 1:20h / 1.159m – Morro del Roca Corbatera a sobre de les cingleres.

Panoràmica 360º Morro del Roca Corbatera a sobre de les cingleres
Panoràmica 360º Morro del Roca Corbatera a sobre de les cingleres

4,0Km / 1:25h / 1.163m – Cim de la Roca Corbatera (1.163m). Vista espectacular. Continuo uns metres pel sender que marxa pel llom de la Serra Major.

Baixada Tres Escalons
Baixada Tres Escalons

Jo, per voler conèixer el camí de baixada de la serra Major a Sant Joan del Codolar decideixo baixar pel Grau dels Tres Escalons fins Sant Joan i pujar pel sender de l’altra banda. No comptabilitzo ni el temps i la distancia, ja que a no ser que se sigui una mica “masoca”, no hi ha necessitat. La baixada dels Tres Escalons és una baixada molt vertical en que fent-ho de baixada s’han de des-grimpar tres cinglets “ferrats” sense massa complicació.
Després la pujada ja és per un sender fàcil seguin un GR. La variant va ser de 4km, 400m de desnivell i hora i mitja.
4,2Km / 1:35h / 1.143m – Pal indicador a la Font del Manyano. Seguir els sender carener.
5,5Km / 2:00h / 1.104m – Pal indicador i creu. A la nostra esquerra a baix queda el Pla i la cova del Moloner. Seguim rectes pel sender que portem.
5,9Km / 2:10h / 1.124m –  Se ens uneix un sender que puja per l’esquerra i per on ve el GR-174-1. Continuo per la carena ja juntament amb el GR. Vaig trobant pals indicadors de altres camins i graus.
8,3Km / 2:50h / 1.124m – Marques de GR que marxen a l’esquerra. Es el GR-171 que he deixat a l’ermita de la Mare de Déu del Montsant que dona el tomb i per aquí es dirigeix cap a la Morera del Montsant passant per la Roca Falconera i el Grau de l’Agnet. Ara coincidim poca estona.
8,5Km / 2:55h / 1.132m – El GR marxa o ve per la dreta. Si anés per ell faria cap a la cruïlla per on vindre a la tornada. Llavors el seguiré, però cap a la Mare de Déu del Montsant. Jo continuo el sender carener de la Serra Major.
10,7Km / 3:30h / 1.109m – Piló dels Senyalets. Continuo pel sender carener.

Panoràmica 360º Piló dels Senyalets
Panoràmica 360º Piló dels Senyalets

11,5Km / 3:40h / 1.174m – Cruïlla amb el PR-C 14. Es el sender que agafaré quan tornaré de la Cogulla. Continuo un poc més endavant.
12,2Km / 3:50h / 1.058m – Collet i pal indicador. Per la dreta puja un bonic sender del Pantà de Margalef pel barranc de la Taberna i el Racó del Teix. Jo continuo planer per la vessant sud
12,8Km / 4:00h / 1.063m – La Cogulla.

Panoràmica 360º La Cogulla
Panoràmica 360º La Cogulla

Després de fer un mos i gaudir de les vistes torno enrere a buscar el PR anteriorment nomenat, i més depressa que a la anada, no se de on ha sortit però han pegat dos trons i tot va de aigua. Ni parar a tapar-me, un coll pelat i sense un mal rasser. Avall de pressa a buscar un retiro, el Racó del Cirer. A veure si hi ha sort. I com sol passar, que més me va valer així, va ser amagar-me per tapar-me i sortir el sol. Tal com va vindre va marxar.
14,4Km / 4:25h / 1.058m – El Racó del Cirer,

El Racó del Cirer
El Racó del Cirer

un racó bucòlic al mig de la “desolació”, que podria ser l’exterior. Continuo baixant pel PR que baixa pel barranc de la Falconera. Una barrancada encinglerada i espectacular.

Barranc de la Falconera
Barranc de la Falconera

16,1Km / 5:00h / 900m – Grau del Racó dels Forats. Pas que permet baixar les cingleres per poder creuar el barranc i continuar per l’altra vessant.
16,4Km / 5:10h / 836m – Codolla dels Forats. Fons del barranc de la Falconera. Creuo el barranc i pujo per l’altra vessant donant el tomb i continuant entre mig de les cingleres.
18,1Km / 5:45h / 800m – Font de les Canaletes i baixada al fons del barranc de Vidalbar. I un altre cop, després de baixar i tornar a pujar per agafar la cinglera, continuo vorejant-les

Els Ventadors
Els Ventadors

19,0Km / 6:05h / 757m – Font, pas i camí de la Pleta. Pas per un estret de la cinglera. Passat l’estretor, al poc ja se empren la pujada pels Castells.
21,1Km / 6:45h / 974m – Cova de l’Os. Continuo un poc mes pel sender
22,5Km / 6:55h / 1.016m – Collet i fantàstica vista. I mira quin caminet que va per allà baaaaix, on deu anar?
21,6Km / 7:00h / 1.011m – I ja estic al GR un altre cop. Aquí hagués arribat si l’hagués seguit quan me l’he deixat abans del Piló dels Senyalets. Ja estic salvat, camí clar i marcat, queda menys. Segueixo el GR, que . . . comença a baixar, baixar, i baixar.
22,5Km / 7:15h / 834m –  Mira el caminet on anava, però si estic baix. Barranc del Toll de l’Ou. I ara ha seguir, començo a pujar, pujar, pujar. I per això calia baixar tant. El problema la nit, la nit me confunde. Fos estiu encara quedaria sol. El dia anterior vaig acabar nit fosca però per una pista. Avui se me farà més fosca i per un sender per dalt de les cingleres. Cap problema, tot estava “previst”.
24,5Km / 7:25h / 1.031m –  Pi de la Carabasseta. Arbre singular, però sense il·luminació. Ja torno a estar dalt. Ara ja seguir el sender que va per la carena i per baix de les cingleres cap a la Mare de Déu del Montsant. La avantatja que al ser de nit no es veuen.
26,7Km / 8:05h / 990m – Lo Portell de Peret. Segueixo pel GR.
28,4Km / 8:35h / 1.025m –  I  la Mare de Déu del Montsant. Ara si, ja quasi estic. Torno al collet i ara si agafo la pista avall cap al coll Roig.
29,7Km / 8:55h / 946m – A un revolt el sender deixa la pista per baixar recte pel collet. Però ja continuo per la pista.
31,7Km / 9:20h / 800m – Caragola i Coll Roig, on he començat.

Mapa recorregut InstaMaps ICC.

Més fotografies:

Fotos Photo Station

Fotos 50000iunafoto

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.