Serra de Finestres i el Puigsallança

25 de febrer de 2018

I pel l’endemà la volta al Puigsallança (1.026m) per la serra de Finestres i les Medes.

I tot i que la “fita” era el Puigsallança, el més bonic i espectacular varen ser el Santuari de Finestres encinglat dalt de un collet rocós i que té fins un petit passadís per passar per baix de ell i creuar pel collet, i el castell de Finestres, construït tipus el castell de Verdera, dalt de un cim rocallós amb altes cingleres, i del que l’únic que queda d’ell son les escales que hi pujaven, degut a que va ser derruït pels terratrèmols del 1427 i 1428.

I avui si, tot i no tenir “possibilitat” de la panoràmica de 360º, si que varen estar les vistes “espectaculars” a vista d’ocell. Tant des del Santuari o del Castell de Finestres, com després des de dalt de les cingleres de la serra les Finestres. Decebedora un altre cop la Carena de la Codina o de les Medes, quasi tota per pista coberta de vegetació i transitada per bicis de muntanya, motos i tot terrenys, i un a peu, jo. Possiblement més bonica la baixada per l’itinerari de Itinerannia, o millor, retornar a buscar les cingleres de Costabella.

Aquest cop vaig començar prop de Sant Aniol de Finestres. Pujo per un collet que porta fins el Santuari i el Castell de les Finestres. De allí, seguin la carena de la Serra de Finestres arribo al collet de la Fontpobra. Allí giro seguit la carena de la serra les Medes fins que des de les Medes ja em dirigeixo un altre cop cap la caragola.

Un altre cop volta sense dificultat, encara que com sempre, atents i amb l’extra que la pujada al Castell requereix no patir per l’altura, com això mateix al collet del Forat de l’Ovella, que hi ha un punt on hi ha uns graons ferrats.

Descripció itinerari:
0,0Km / 0:00h / 405m – Pal indicador de Itinerannia i inici del sender a Santa Pau que seguiré fins el collet del Forat de l’Ovella, un sender bonic i ben definit.
1,9km / 0:35h / 676m – Sortim a un revolt de una pista als Quintans de Raspats que no tocarem. Continuarem per la seva dreta.
2,3km / 0:45h / 755m – Ara si, sortim a la pista i la seguim uns 100m a la dreta. On continuem per la pista que puja a la masada . . .
2,5km / 0:50h / 770m – . . . els Raspats. Continuem amunt per baix dels carrasquissos. Uns metres més amunt trobem la indicació de un sender a Puigsallança. Podíem dir que puja directe fins el collet del Forat de l’Ovella sense passar pel Santuari.


3km / 1:05h / 882m – Santuari les Finestres. El sender marxa planejant cap el coll. Per anar al castell es té que pujar a la masada que hi ha dalt i pel costat dret comença el sender que porta fins el Castell.
3,4km / 1:20h / 955m – Castell de les Finestres. Una panoràmica fantàstica, no tant com en globus però casi. Des de’l Canigó a la Serra de l’Albera i la Serra Verdera amb també el seu Castell, tot terreny conegut i trepitjat. I altres pendents i esperant. I per l’altra banda destaca el Montseny i el Far. A més de el Puigsallança tot encinglerat.
Després de gaudir de la panoràmica i les seves fotos retorn al Santuari per continuar el recorregut.

Panoràmica 180º Castell de Finestres
Panoràmica 180º Castell de Finestres
Panoràmica 130º Castell de Finestres
Panoràmica 130º Castell de Finestres

4,2km / 1:40h / 849m – Collet del Forat de l’Ovella i cruïlla de camins. Aquí deixem el sender que portàvem i continuem el que marxa a l’esquerra pel collet. Baixem un rocallet ajudats per claus ferrats i continuem pel sender que primer va vorejat els rocalls i després puja per un fondet de faigs.
4,8km / 1:55h / 945m – Cruïlla sender per anar a Can Barretina, els Cingles de Costabella i retornar a Sant Aniol. A considerar per un altre cop. Ara continuo amunt pel bonic sender per baix dels faigs.
5,2km / 2:10h /1.026m – Puigsallança. Novament vista fantàstica de la Garrotxa i l’Alt Empordà de dalt de les cingleres de les Finestres.

Un cop més, després de haver gaudit de les vistes i més de l’esmorzar, continuo cap al . . .
5,6km / 2:20h / 1.021m – . . . Faig Rodó i els seus faigs. Des d’on desfent els 200m fins el collet, segueixo el sender que ressegueix la Serra les Finestres.
7,6km / 2:50h / 849m – Collada d’en Grau i cruïlla. A l’esquerra marxa la pista, per la dreta marxa un corriol planer, i el que es té que continuar, menys definit continua pel collet amunt per la fullaraca.
8,3km / 3:25h / 973m – Cim arbrat de Sant Jordi, encara que uns metres més endavant hi ha un fantàstic balcó a les cingleres.

9,2km / 3:40h / 861m – Coll del Ciuró. Un altre cop cruïlla de camins, per l’esquerra marxa una pista i un poc més endavant una sendera que porta directa al Pla d’Aiats. Per la dreta, la vessant nord, un sender que porta a la Penya Peguera. Jo segueixo aquesta.
10km / 3:55h / 890m – Penya Peguera, un altre balcó a la Serra de les Finestres.

10,5km/ 4:05h / 890m – Cruïlla de pistes al Pla d’Aillats. Jo segueixo les indicacions del GR-83 i de Sant Feliu de Pallerols.
10,9km / 4:15h / 852m – Creuem pista quitranada a Mas Ventós, el camí marcat a Sant Aniol marxa a l’esquerra. Jo continuo recte per veure les “vistes” de la Serra les Medes.
11,3km / 4:25h / 851m – Coll de la Sarreia. Deixem el GR que marxa a la dreta per la pista i continuo pel sender que va a l’esquerra. Seguim la Carena de la Codina.
12,5km / 4:40h / 839m – Collet de la Baga, i ja seguim per la pista transitada per tota classe de vehicles.
13,4km / 4:50h / 828m – Collet de la Conagra i volcà de Llacunagra
14km / 4:55h / 787m – Seguim la pista que marxa a l’esquerra per un pla cap a les Medes.
14,9km / 5:05h / 750m – Les Medes i Sant Joan, segueixo per la pista.
15,4km / 5:15h / 673m – Pla el Cabanyol, per l’esquerra se ens incorpora a la pista el sender marcat que em deixat a la pista del Mas Ventós i que ja no deixarem.
15,7km / 5:20h / 669m – Deixem la pista per agafar un sender emboscat a la dreta.
15,8km / 5:25h / 673m – Font dels Socals, seguim pel bonic sender
16,2km / 5:35h / 523m – Torrent de Llèmena i Bauma dels Trabucaires
16,3km / 5:40h / 529m – Pista que puja de Sant Aniol i que ja no deixo
17,2Km / 5:55h / 449m – Mas la Faja i plans de Costabella
17,8km / 6:05h / 433m – Pista que em creuat al començar a la masia Raspats.
18,5km / 6:15h / 405m – I lloc on he començat.

Estadístiques de GPS: Distancia recorreguda, 20,1km.
Altura màxima, 1.026m, Desnivell ascendit, 1.109m.

Mapa recorregut InstaMaps ICC.

Més fotografies:

Fotos Photo Station

Fotos 50000iunafoto

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.