Volta a el Mont o la Mare de Déu del Mont

Seguint darrera dels cims emblemàtics de Catalunya aquest cop la “intenció” també eren dos. Novament una proposta agosarada pels temps que estàvem, i que a sobre, novament el temps va jugar en contra al matí, encara que a mi tampoc em va costar massa canviar el plan.
A l’hora de “moure” va fer uns ruixats, i vaig sortir més tard del degut.
La intenció era anar a el Mont i al Bassegoda, una volteta “considerable”. Al final va quedar en la volta a la Serra de el Mont.
El pic de el Mont o de la Mare de Déu del Mont (1.124 m), dit així per que al seu cim es troba el santuari de la Mare de Déu del Mont, és un balcó des de on es pot contemplar un panorama esplèndid de aquestes contrades de Catalunya, des de Roses al Montseny, i des del Pedraforca al Canigó i l’Albera.
Vaig començar la caminada al costat de l’església de Sant Martí de Sales de Lierca, de allí  vorejant pels seus peus el Puig del Roure em vaig dirigir al Pla dels Solls i el Mont. Després de agafar forces al bar del darrera del Santuari i gaudir de la panoràmica vaig continuar per la serra de les Corones cap a Lliurona, on després de saludar en la llunyania encara al Bassegoda, vaig tirar avall pel Torrent de Lliurona un altre cop cap a Sales de Lierca pel
sender de Itinerannia de Can Bosc.
Volta sense dificultat, però el tram des de Can Tries al Pla del Solls no està marcat ni massa definit, cal estar atent a les fites. La resta senders de Itinerannia .

Descripció itinerari:
0,0Km / 0:00h / 295m – Començo la caminada al costat de l’església de Sant Martí de Sales de Lierca. Segueixo les indicacions dels senders de Itinerannia per anar al el Mont.

0,9Km / 0:15h / 312m – Pal indicador Itinerannia i cruïlla per anar a el Mont per Can Bosc, que és per on tornaré. Continuo baixant al torrent de Borró.
2,8Km / 0:40h / 319m – Riera de Coma del Roure.
3,4Km / 1:00h / 397m – Cruïlla de pistes a “el Carles” i pals indicadors, segueixo l’itinerari de el Mont per Sant Miquel.

4,9Km / 1:20h / 460m – Entrada camí a Can Ripoll. Deixo l’itinerari marcat que portava per agafar aquest camí que passa per baix de la masada. Baix de una antiga bassa quadrada comença el sender que ens portarà a Can Tries.
5,4Km / 1:40h / 439m – Torrent de l’Espinau i font dels Rajolins.
5,6Km / 1:45h / 502m – Pista de Can Tries. La seguim uns metres a la dreta i agafem un sender que puja a l’esquerra per la Costa i els Escalers de Can Tries.
Aquest sender de pujada de dos parts, una primera per un antic camí margenat i algun punt empedrat per un collet rocallós, “els Escalers de Can Tries”, que en principi continuaria fins el coll de Joncanat, i una segona part, després de deixar l’anterior, per pujar més empinats cap el Pla dels Solls.
7,2Km / 2:20h / 715m – Deixo el camí més definit per agafar el que puja més recte al Pla dels Solls i el Mont. Cal estar atent a les fites, més amunt fa cap a una antiga pista a la que va adreçant revolts.
9,1Km / 3:10h / 1.025m – Pla dels Solls

9,3Km / 3:15h / 1.025m – Creuo la carretera de pujar a el Mont
9,5Km / 3:20h / 1.042m – Pal indicador PR i pujada empinada a el Mont
10,4Km / 3:45h / 1.125m – Cim de el Mont.

Panoràmica 360º des del cim de el Mont
Panoràmica 360º des del cim de el Mont
Panoràmica 220º des del cim de el Mont
Panoràmica 220º des del cim de el Mont

Continuo baixant cap el . . .
11,4Km / 4:15h / 912m – Coll de Fontanat. Nou pal Itinerannia i baixada cap a Sales de Lierca. Continuo tornat a tirar amunt cap el Coll de la Tossa Petita, el coll que separa el Puig de Torroella de el Caçador.
12,1Km / 4:30h / 1.056m – Collet de la Tossa Petita. Ara ja baixant per la part boscosa i carregada de neu.
14,8Km / 5:10h / 744m – Pista i uns metres mes endavant el Collet de les Canal de Carig.
15,9Km / 5:25h / 767m – Coll de la Creu. Aquí ja, després de veure el que em queda fins el Bassegoda i el que vindria després, sense cap dubte, canvi de plans i cap el cotxe  que ja es farà prou tard, ara, que no es mogui que ens tornarem a veure.

Uns metres més endavant deixo la pista principal per agafar-ne un altra que marxa a l’esquerra que passa pel davant de un petit cementiri i la masada de l’Hostal de l’Arç. La pista es converteix en sender i arriba a . . .

16,6Km / 5:45h / 751m – Lliurona, poblet petit mig derruït amb l’església de Sant Andreu. Continuo baixant cap el torrent de Lliurona seguin el sender de Itinerannia de Sales de Lierca per Can Bosc.

17,1Km / 6:00h / 681m – Deixo la pista per agafar el sender que baixa i va pel costat del torrent.
17,6Km / 6:10h / 679m – Pista de nou que puja.
18, 1Km / 6:20h / 710m – Collet dels Trulls
18,5Km /6:30h / 680m – En un revolt continuo recte per un sender, deixant la pista que gira a la dreta.
18,9Km / 6:40h / 620m Masia derruïda de els Trulls. La creuo anant cap el planell de baix de la masada, i on girant a la dreta me incorporo a la pista que baixa.
Aquí el sender, als mapes, ja esta marcat tot per la pista fins quasi Sales de Lierca. Però sendera va, i esta marcada per un antic i bonic sender que va per baix de les cingleres. Fins que se incorpora un altre cop, ja a la pista definitivament més avall de Can Bosc.
19,8Km / 7:00h / 560m – Deixo la pista per agafar un sender a la dreta que segueix per baix les cingleres.
20,8Km / 7:25h / 591m – Cruïlla de pistes a l’altura de Can Bosc. Uns metres més endavant torno a deixar la pista per continuar pel sender que marxa per la dreta.
23,2Km / 8:20h / 435m – I pista de Can Bosc, per la que jo ja continuaré fins quasi Sales de Lierca.
25,8Km / 8:50h / 255m – Creuo el torrent i em deixo a l’esquerra el sender que em portaria pel costat del torrent també a Sales de Lierca, la primera cruïlla que he trobat al començar, per no anar per la pista ja quitranada.
27,2Km / 9:05h / 305m – Deixo la pista quitranada que porto, que em portaria a Tortellà, per agafar una pista que marxa a l’esquerra pel costa de una margenada.
27,9Km / 9:15h / 295m – I finalment arribada a la “caragola”.

Estadístiques de GPS: Distancia recorreguda, 28,4km.
Altura màxima, 1.125m, Desnivell ascendit, 1.644m.

Mapa recorregut InstaMaps ICC.

Més fotografies:

Fotos Photo Station

Fotos 50000iunafoto

 

Volta a la Serra l’Albera i Puig Neulós

Continuant per les terres orientals dels Pirineus i resseguint els colls i els cims trepitjats amb l’Alta Ruta Pirinenca, aquest cop dirigeixo els meves passos a la Serra de l’Albera.
Aquesta, és la part final més oriental dels Pirineus quan arriben a la Mediterrània. Per aquesta raó presenta una gran varietat d’hàbitats propis que van des dels boscos de fagedes i alzines sureres, com a Requesens que vaig estar, al típicament mediterrani de romigueres i tota classe de plantes arbustives com vàrem tindre l’oportunitat de conèixer quan vàrem començar l’Alta Ruta.
La seva carena separa les terres del Rosselló i l’Alt Empordà, constituïen la frontera entre les parts franceses i catalanes. Els cims més alts són el Puig Neulós (1.257m), el puig dels Quatre Termes (1.156m) i el pic de Sallafort (992m). I tot i que d’intenció era trepitjar-los els tres, en una proposta un pel agosarada pels temps que estàvem, a sobre, tal com deia aquella frase cèlebre, no vàrem enviar les naus a lluitar contra els elements. La lluita
contra el Rei Éol i el que hi vaig “perdre”, no va ajudar.
Al final la volta va ser als bonics boscos de Requesens de faigs i alzines sureres.
Vaig sortir del Castell de Requesens per pujar al coll de Forcat, Puig Neulós, coll de Tenyarena i fins el Puig de Pradets. I un cop allí tornar al coll de l’Estaca per anar a buscar el GR-11 i ja per ell tornar a la caragola.
Amb bon temps, volta sense dificultat. Tot per senders marcats i prou definits, encara que cal estar atents pels “altres” camins dels ramats. Tot i no estar “descrita”, la bonica baixada i molt recomanable del coll del Faig al Castell de Requesens, per l’ombriu i la fageda del torrent, encara que una primera part més empinada. La baixada del coll de l’Estaca té una primera part més “arbustiva” i no és tant empinada, però una vegetació completament diferent de l’altra.

Descripció itinerari:
0,0Km / 0:00h / 495m – Començo la caminada a l’aparcament del Castell de Requesens i al GR-11. Pals indicadors del GR-11 i Itinerannia. Em dirigeixo pel GR-11 que segueix la pista cap a el que va ser el . . .
0,75Km / 0:10h / 533m – veïnat de Requesens i la Mare de Déu del mateix. Continuo 100m. Més seguint el GR-11.
0,850Km /0:15h / 535m – El GR-11 segueix planer per la pista cap a la Jonquera, pal indicador de Itinerannia. Jo el deixo i agafo un altra pista més perduda que marxa amunt entre les alzines sureres.
3,0Km / 1:00h / 828m – Coll Forcat. Giro a la dreta per la part ombrívola i segueixo pujant.
3,5Km / 1:15h / 945m – Coll Forcadell. Continuo pujant ara ja per la carena.

5,2Km / 1:40h /1.115m – Planell del Roc dels Tres Termes. Neu i vent a dojo.
5,3Km / 1:45h / 1.110m – Pista i pal GR-10 i desviament A.R.P. cap a refugi del Coll de l’Ullat, on varem fer la primera etapa de l’Alta Ruta. Comença la lluita amb Èol i que no acabarà fins que jo vaig em vaig rendir i vaig tirar avall pel coll de l’Estaca. Continuo a dures penes com puc amunt pel collet.
5,7km / 2:00h / 1.117m – Collet del Pou de Neu i pal indicador de Itinerannia per baixar a Requesens.

6,8Km / 2:15h / 1.257m – Cim de Puig Neulós. Agafant-me al Vèrtex faig les fotos com puc i avall rapit. No feia hora per esplaiar-se.

Panoràmica 340º des del cim de Puig Neulós
Panoràmica 340º des del cim de Puig Neulós

8,0Km / 2:50h / 1.040m – Coll de Tenyareda i uns metres més endavant el refugi del mateix nom. El record dels dos cops que hi havia estat anteriorment. Un primer cop quan vaig fer la Alta Ruta per primera vegada i el vaig trobar a les acaballes del dia en un ambient humit i tropical, i en una sortida de sol fantàstica al dia següent des del Puig Neulós. El segon cop, també fent l’Alta Ruta, va passar desapercebut, aquest cop anàvem a refugi del coll de l’Ullat.
Aquest cop em va permetre un respir i agafar forces per continuar la “lluita” en sortir.
9,4Km / 3:10h / 984m – Coll del Faig. Pal indicador de Itinerannia i baixada espectacular pel torrent del coll de Faig fins el Castell de Requesens. A comentar que, com la gran majoria dels senders de Itinerania, perfectament marcat amb marques grogues, però si es fa de pujada hi ha un punt que surts a una antiga pista, a la dreta la creu de no anar, pos a l’esquerra. Apareixen unes fletxes rojes, si se segueixen acabes baix de una cinglera amb una creu i un punt roig. Després et toca desfer el camí fet. Les fletxes, pujant, van per l’esquerra del torrent i el sender per la dreta. El sender, a la pista, continuava per darrera la creu de no anar, un sender definit i clar.
Del coll de Faig continuo com puc cap el coll de l’Estaca per un llom pelat i on Éol fa gala de la seva força.
11,4Km / 3:45h / 1.050m – Coll de l’Estaca i nou Pal de Itinerannia.
Uffffff, fugir, fugir, fugir!!!. Però no arribar al menys al cim del Puig del Pradets ara que se ha aclarit? Pos ha veure que ha de ser.
12,8Km / 4:20h / 1.175m – Puig dels Pradets. I després de les fotos de rigor apuntalat a les pedres,

Panoràmica 360º des del cim del Puig dels Pradets
Panoràmica 360º des del cim del Puig dels Pradets

ven despresa cap avall al coll i fugir. Que més que amb el vent al cul, no se que hagués estat si en lloc d’anar ajupit, hagués donat un salt a “l’aire”, igual hagués baixat volant però sense ales.
13,4Km / 4:35h /1.050m – Coll de l’Estaca i sender Itinerannia cap el coll de la Dona Morta. Un sender pel baix de les carrasques i amb el que es té que anar amb molt de compte amb els camins que fan els ramats.
15,6Km / 5:15h / 734m – Coll de la Dona Morta. Continuo pel sender
16,2Km / 5:25h / 721m – Cruïlla amb el GR-11. Faig un amago per anar a veure si podia “veure” la barrancada que me havia deixat, el pic de Sallfort i el coll de Banyuls, però desisteixo davant la insistència en contra del sr. Éol.
Continuo pel GR-11 en direcció a Requesens

18,1Km / 5:55h / 512m – Mas derruït de Mirapols i ja per una antiga pista i el GR-11
20,9Km / 6:30h / 483m – Forn de calç i refugi de Requesens. Pal indicador de Itinerannia al coll de Faig

22,1Km / 6:45h / 495m – Caragola i lloc de inici.

Estadístiques de GPS: Distancia recorreguda, 23,9km.
Altura màxima, 1.257m, Desnivell ascendit, 1.743m.

Mapa recorregut InstaMaps ICC.

Més fotografies:

Fotos Photo Station

Fotos 50000iunafoto

18h Audició d’alumnes d’instrument Joventuts Unides

18h Audició d’alumnes de les classes col·lectives d’instrument.
Escola de Música de Joventuts Unides
Alumna: Núria Ferrer Marcoval

Obra: The Stars and Stripes Forever de John Philip Sousa

Video Audició Piano
Audició Piano

Obra: Minuet 7 de Mozart

Video Audició 1 Flauta Travessera
Audició 1 Flauta Travessera

Obra: Minuet 8 de Mozart

Video Audició 2 Flauta Travessera
Audició 2 Flauta Travessera